Цигун комплекса на 5те животни

 

Цигун комплекса на 5те животни датира от 208 година преди Новата ера като за негов създател се смята китайския медик Хуа Туо. По времето на Хан династията той и първия човек в историята използвал упойка при операция, като смесвал вино и традиционната китайска билкова смес máfèisàn.

Ин и ян

 

Практиката на цигун комлекса на 5те животни акцентира върху 5те ин органа. Тези органи имат способността да задържат енергия. Китайската медицина е наблюдава този феномен от хилядолетия. Това което са открили чрез практика е че, комбинацията  от животинските движения и лечебните дишания освобождават застоялата енергия от тези органи. Така спомагат за запазването и на ян органите които имат способност да изхвърлят енергията. Укрепването на здравето и правилното “ общуване “ между вътрешните органи и комфорта на физическото тяло и емоционалното състояние на организма идват след седмици практика.

Петте елемента

 

Правилното разбиране на връзката между вътрешните ни органи е жизнено важен фактор за практикуващия вътрешни изкуства. Сезоните и активността на вътрешните органи са много важни за нашето здраве. Първата стъпка е да се научим как да разчитаме сигналите на организма. Кога нещо не е наред и къде е проблема когато някоя зона пребивава в дискомфорт. Втората стъпка е да регулираме правилно зоната без да насилие, естествено и адекватно докато не изградим нужния навик. Става дума за навик, който представлява регулиране на организма без ние да го регулираме волево. Отначало този процес може да изглежда доста непостижим но с практиката се изграждат нови неврони вериги и не след дълго тялото започва да се грижи само за себе си. Процеса е сходен с този на изправената стойка на човек в ежедневието. Сигурен съм, че сте виждали много изгърбени хора, но при правилната провокация организма би се адаптирал без контузии и устойчиво.

Един чудесен навик, който всеки, може да научи при нас.

Приятно движение

fiveanimalsqigong

Цигун – 5те животи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *