Бразилско джиу джицу

 

Играта на земя позната като не-ваза или бразилското джиу джицу  е много интересна хореография. Може да бъде обяснена като физическа шахматна игра, развиваща специфична здравина на тялото и устойчивост на психиката. Да кажем, че налягането върху организма когато играем на земя дава много сила. Освен това може да приземи всеки разгневил се другар без да бъде наранен 🙂 Самия акт на “ тап “ което представлява потупване с идея – “ предавам се “ е сигурен начин да се практикуват тези изкуства устойчиво и без контузии.

Няма как в текст да изразя огромното удовлетворение и лекота, което се изживяват след готина тренировка на земя.

Разнообразието от ударни техники

 

Удари по лапи – различни стилове удари от муай тай, винг чун, тай дзи, ба гуа и други. Развива усещането за дистанция и повишават координацията. Практиката на разнообразна хореография от различни изкуства/дисциплини допринася за правилни двигателни модели и увереност. Под правилни двигателни модели се има в предвид, цялостното разбиране за движение в “ бойна “ обстановка. Когато практикуващия се научи да преценява добре дистанцията винаги може да избегне евентуален конфликт или да реагира адекватно при невъзможност за отстъпление. Също, когато сме запознати с различни бойни хореографии знаем къде са силните и слабите страни на отделните изкуства.

 

Бой сянка

 

Практикуването на удари без никакво съпротивление, самостоятелно. Това е основна практика за овладяване на ударните техники и тяхното бъдещо приложение.  В началото практикуващия изпълнява техниките изключително бавно. Това дава възможност за доброто подреждане на мускулните групи и правилното протичане на нервно-мозъчните импулси. Както са казали китайските майстори – “ Ако можеш да го правиш бавно – можеш да го правиш и бързо. “

Бойна Хореография

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *