Хроничната умора и леността на психиката.

 

 

Хроничната умора и леността на психиката са два безмилостни блокъри на съвременния човек.

В повечето случаи хроничната умора дори не се осъзнава като проблем.

Едва след достатъчно почивка и правилна тренировъчна стратегия, човек успява да съживи оптималните показатели на организма си и да осъзнае какво точно е било предходното му състояние.

Често срещания модел на леност е – ако нищо не те боли, значи си здрав и нямаш нужда да „мърдаш“ повече.

 

Хроничната умора.

 

 

Формулира се на базата на нашите „лоши“ навици.

За да се избави от това състояние, практикуващия е силно препоръчително да прибегне до някаква комплексна физическа дисциплина.

За хора до 20 години силно се препоръчва паркура и всякаква бойна хореография и силови тренировки по метода на Хюбърт.

До 30г. и нагоре е добре да се развиват гъвкавост и енергетика. Ако има контузии се набляга на някой от сегментите – йога, тай дзи и ци гун, според нуждите на конкретния човек.

Процеса за справяне с хроничната умора – представлява постепенно навлизане в основни принципи чрез практикуването на различни методи и похвати с цел – максимална адаптация към заобикалящата ни среда.

 • Принцип за правилно дозиране – специфично състояние на висока сетивност в което практикуващия се “ чувства в тялото си “ или е в “ зоната “ и е способен да извършва умерени движения от всякакъв характер.
 • Принцип за преодоляване на слабости – изискването е да се продължи в статична позиция по-дълго време (20 – 40 – 60 мин.)
 • Метод на адаптация към четирите сезона от китайски ци гун  – “ Кан – Ли „.
 • И други.

 

Леността на психиката.

 

Всеки, който действително практикува Йога, ще постигне успех, независимо дали е млад, стар, слаб или болен, но не и този, който е ленив.

„Хатха Йога Прадипика“ І.64-66

 

Това не е просто мързел. Леността представлява неспособността да преценяваме какви сигнали ни изпраща организма и каква точно реакция да предприемем за правилното му регулиране. С други думи, просто сме заспали и сме се пуснали по течението. Както казват старите индийски мистици – “ И умрялата риба плува по течението“.

Ще дадем примери за някой сигнали и реакциите ни.

 

Хората сме много добри в засичането на няколко ключови сигнала:

 

 • гладен съм
 • жаден съм
 • спи ми се
 • ходи ми се до тоалетна
 • прави ми се секс
 • тъпо ми е, скучно ми е и т.н

Когато хомо сапиенса засече подобни явни сигнали веднага взема сравнително адекватни мерки – ходи да яде, пие, спи, до тоалетната и да се забавлява евентуално с някой, ако ли не сам пак е нещо.

До тук добре … Може да се каже, че всеки се справя брилянтно с нуждите си. Браво !

Други сигнали:

Нашето тяло изпраща много други сигнали до командния център – нашия мозък, които често остават игнорирани или грешно разбрани благодарение на леността в която пребиваваме.

За да се развие нужната сетивност е необходимо да отдръпнем сетивата от външния свят и да ги фокусираме навътре в себе си. Този принцип е познат като Пратяхара (йога)

Разбира се това е процес, който изисква постоянство и стратегическа подготовка чрез техники и практики за да можем да засичаме и интерпретираме правилно богатото разнообразие от сигнали.

Примери за някой от скритите сигнали и техните интерпретации:

 • седнали сме и крака ни трамбова не волево – това е сигнал, който показва, че тялото има енергия и иска да я разпредели чрез движения.
 • физически движение примерно – бягане и болки от ляво (далак) – този сигнал означава, че прекалено бързо сме започнали да се движим без достатъчна загрявка.
 • тежки спонтанни въздишки  – този сигнал означава, че има застояла енергия във вътрешните органи виж Цигун комплекса на 5те животни и таблицата там за повече информация.
 • не волеви контракции на лицевите мускули или да ти играе окото – това означава, че изживяваме прекалено много стрес и вече не можем да се справяме с него и ако не вземем мерки ще има много сериозни последици.

Може би доста от вас могат да открият себе си или да засекат някой в ежедневието да изживява тези сигнали.

За да придобиете нужната опитност заповядайте на нашите тренировки.

Приятно движение.

 

Хроничната умора и ленността на психиката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *